VWS lanceert campagne om jongeren te laten praten over mentale gezondheid

Middels een online campagne en de slogan 'Hey, het is oké', moedigt het ministerie van VWS jongeren aan om te praten over hun mentale gezondheid. De campagne is gericht op jongeren van 16 tot en met 25 jaar, omdat 62,5 procent van de mentale aandoeningen voor het vijfentwintigste levensjaar begint. Daarnaast voelt ruim een kwart de jongeren zich sterk eenzaam. Naast eenzaamheid is ook prestatiedruk een belangrijk thema in de campagne, die is gelanceerd in de Week van de Mentale Gezondheid.

 

De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. Ondanks dat hier veel aandacht voor is in het nieuws en op sociale media, vinden veel jongeren het nog steeds lastig om hier over te praten. Deze week is het de Week van de Mentale Gezondheid en daarom start deze week een nieuwe 'Hey, het is oké' campagne van het ministerie van VWS. Door middel van posters, online video’s op sociale media en samenwerkingen met verschillende influencers en podcastmakers krijgen jongeren handvatten mee voor het starten van een gesprek, zodat het praten over mentale gezondheid makkelijker wordt.

 

Van Ooijen: bewegen helpt

“We vinden het belangrijk dat jongeren lekker in hun vel zitten”, zegt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen. “Door vroegtijdig te praten over beginnende mentale klachten met iemand die je vertrouwt, kan je voorkomen dat klachten erger worden. Dat gaat soms makkelijker als je in beweging bent, dat ervaar ik zelf ook. Daarom biedt de campagne een aantal handvatten om dit gesprek op deze manier op gang te brengen.”

De landelijke campagne 'Hey, het is oké' is onderdeel van de aanpak ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’ en het programma ‘Eén tegen eenzaamheid’. Op plekken waar jongeren vaak komen, zoals op scholen, uitgaansgelegenheden, sportclubs en in diverse horeca zijn de campagne middelen te zien. Daarnaast is de campagne te zien en te horen via YouTube, Instagram, Snapchat en verschillende podcastkanalen. Meer informatie vind je op heyhetisoke.nl.

Bron: VWS

Deel dit bericht

Gerelateerd nieuws

De wijkgerichte brede aanpak W in de Wijk (voorheen GGZ in de wijk) zorgt ervoor dat mensen met...

Door de wachtlijsten in de gespecialiseerde zorg ontstaat er een stuwmeer in de eerstelijnszorg....

Er is een nieuwe voorziening in Amsterdam, waar mensen met psychische klachten terecht kunnen in...

Via Welzijn op Recept kunnen huisartsen Amsterdammers met psychosociale problemen verwijzen naar...