Emotioneel geraakt door de sessie innovatie in de chronische zorg

Donderdag 13 juni vond een eerste dialoogsessie plaats rondom chronische zorg vanuit de huisartsenpraktijk. Veel patiënten met chronische aandoeningen ontvangen geprotocolleerde ketenzorg vanuit verschillende zorgverleners in de huisartsenpraktijk. Door de toename van patiënten met meerdere chronische aandoeningen en de toenemende arbeidstekorten neemt de druk op de huisartsenpraktijken toe. Om goede zorg te kunnen blijven bieden in een veranderende realiteit is het NU nodig om na te denken over een andere aanpak en dit te organiseren.

De Amsterdamse Huisartsenalliantie organiseert de komende periode dialoogsessies, bijeenkomsten en rondgangen bij de zorggroepen om met elkaar het gesprek aan te gaan over de noodzaak om tot een andere aanpak te komen rondom de chronische zorgverlening. Alle kennis en expertise die vanuit de dialoogsessies en andere bijeenkomsten worden georganiseerd is belangrijke input voor de ontwikkeling van een programmaplan Proactieve Chronische Zorg, wat naar verwachting in de herfst van dit jaar gereed is.

Situatie in de huisartsenpraktijk onhoudbaar

Vooraanstaand spreker op het gebied van innovatie, Bart Götte, opende de sessie. Zijn verhaal kwam hard binnen bij de deelnemers. En dat was voelbaar. Bart deelde cijfers en statistieken over chronische zorg in de huisartsenpraktijk. ‘Als we op de huidige manier doorgaan met de zorg voor chronisch zieken, is de situatie over vijf jaar onhoudbaar. We kunnen nóg harder hetzelfde blijven doen maar dan verandert er niets. De maatschappelijke druk is gigantisch, de rek is eruit.’

De urgentie werd tastbaar gemaakt bij de deelnemers. ‘Er is moed, lef en steun nodig om met elkaar ergens heen te gaan waarvan we niet precies weten waarnaartoe. Maar het moet,’ aldus Bart Götte.

Met elkaar aan de slag

Het tweede deel van de sessie werd besteed om met elkaar tot inzichten te komen om tot een andere aanpak te komen. Met de focus op een andere medisch inhoudelijke benadering van patiënten en een andere manier van organiseren in de praktijk. Waar kunnen we als zorgprofessional mee stoppen om ruimte te creëren voor meer impact? En wat kunnen we anders doen om effectiever te werken? Naast de open discussies die werden gevoerd, bieden de opbrengsten vanuit de verschillende groepen handvaten voor het plan van aanpak hoe we samen de uitdagingen kunnen aangaan.

Voor de sessie waren huisartsen, kaderartsen, praktijkhouders, POHers, praktijkmanagers doktersassistenten, verpleegkundig specialisten, physician assistants en nurse practitioners uitgenodigd. De diversiteit aan professies en de inzichten vanuit verschillende perspectieven leidden tot open gesprekken en de wil om met elkaar te werken aan oplossingsrichtingen.

Uitspraken van deelnemers

  • ‘Deze sessie raakte mij emotioneel, omdat de pijnpunten en de complexiteit van deze veranderingen openlijk werden besproken.’
  • ‘De open discussies en het realistisch perspectief boden een gevoel van erkenning en betrokkenheid.’
  • ‘Indringend, motiverend en inspirerend’
  • ‘Ik werd aangestoken met de energie van de andere deelnemers’.
  • ‘Ik was twijfelachtig om te gaan maar het heeft mij inzichten gebracht die me steeds opnieuw aan het denken zetten’.
  • ‘Deze dialoogsessie was een waardevolle en emotionele ervaring die mij hoop geeft voor de toekomst van de huisartsenzorg’.

5 september: Dialoogsessie 2

Donderdag 5 september vindt een volgende dialoogsessie plaats. Het programma wordt in de zomer gedeeld. Schrijf je alvast in via deze link zodat je verzekerd bent van een plek: Er is namelijk plek voor 50 deelnemers! Zorg dat je erbij bent.

Het is belangrijk dat je je stem laat horen, je hebt nu de kans om aan de voorkant mee te denken en invloed te hebben!

Vragen?

Stel ze aan een van de ontwikkelteamleden Programma Proactieve Chronische Zorg: Angelique Vlaswinkel, Frank Moust, Ilse Groen, Jacqueline Keijser, Kim Willemse, Marieke Blom, Mascha Egberts, Rosa Visscher. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: Amsterdamse Huisartsenalliantie

 

Meer weten? Bel of mail met